3 x Laarakker

4 april t/m 12 mei 2019

Lea, Tiny en Wilma Laarakker, drie vrouwen, drie zusters: van 4 april tot 12 mei exposeren ze in de galerie Forma Aktua, Nieuwstad 10, Groningen. De drie zusters hebben ieder hun eigen onnavolgbare weg in de kunst bewandeld, maar de tentoonstelling die zij samen met Forma Aktua hebben georganiseerd, is niet zo maar de optelsom van hun belangrijkste werken. Het is een bijeenkomst, de drie kunstenaressen treffen elkaar door middel van hun werken in de ruimte van de galerij. Hun kunstwerken vertellen elkaar over de reizen die hun maaksters gemaakt hebben en over de ruimtes die ze gecreëerd hebben.

Lea Laarakker
Lea Laarakker heeft 30 jaar lang met zijdewevers in Zuid Oost Azië samengewerkt. Hun zijde is haar materiaal; geworden, het materiaal dat haar inspireert, zoals een wit vel papier een tekenaar, klei een kermist kan inspireren. Ze beschildert de doeken en merkt dat de stof, de draden de kleuren zich als het ware onder haar handen tot vormen, objecten, dingen transformeren. Ze zegt: ‘Die dingen ontstaan dan op een natuurlijke manier, die mij rust geeft en dan weet ik dat het goed is.’

Wilma Laarakker

Wilma schildert ruimtes, of liever gezegd: ruimte. Nee, het gaat in haar schilderijen niet om de concrete ruimtes, de ateliers, industriële hallen, Italiaanse kamers. De verschillende soorten ruimtes zijn vehikels, zegt zij, middelen om in twee dimensies de driedimensionale ruimte op te roepen. De doeken van Lea scheppen ruimtes waar wij in staan, de schilderijen van Wilma ruimtes die zich in ons bevinden. Ook in haar tekeningen thematiseert Wilma de ruimte en het licht, hier is ze minder figuratief aan het werk, alsof ze de ruimte en het licht wil laten zeggen: ook zonder vehikel bestaan wij echt.

Tiny Laarakker

Tiny Laarakker is keramiste. Het werk dat ze in Forma Aktua toont , heeft ze speciaal voor deze bijzondere tentoonstelling gemaakt. Het is een drieluik, getiteld  ‘En Route’. De inspiratie ervoor deed ze op in Zuid-Frankrijk, in de Gard en de Cevennen. Deel één van het drieluik heet ‘Les Grandes Randonnées’. Het tweede deel heeft ze ‘Vanitas’ gedoopt. Vanitas is het Latijnse woord voor ijdelheid. ‘Alles is ijdelheid’ zo riepen de Ouden. Het leven, de bloemen, schoonheid: veroudert en vervalt niet alles? Tiny kiest in haar drieluik radicaal voor de sterfelijke wezens. Voor de bloemen, die zij als keramiste op zijn minst de schijn van onverwoestbaarheid weet te geven. Deel drie van het drieluik heet Gorge de La Roque, naar de kloof bij het plaatsje La Roque, Gorges, kloven in het landschap, de plaatsen waar het altijd beweeglijk water de rotsen heeft uitgesleten.
Ook ´Entre rive gauche et rive droit´ zal in Forma Aktua te zien zijn, een werk dat niet los gezien kan worden van Tiny´s drieluik, al staat het wel volledig op zich.