Emy Noya

 

Emy Noya schildert zonder vooraf bedacht plan. Ze zegt daarover: ‘Al zoekend, uitproberend, ontstaat het schilderij, het eindresultaat is voor mij altijd spannend en verrassend. Schilderen is voor mij een prachtige manier om gevoelens te uiten en indrukken te verwerken.’

In haar abstracte, vaak kleurrijke werk staat de uiteindelijke dynamiek in de compositie centraal. Er is veel variatie in werk en werkwijze, zowel sober, subtiel,  minimalistisch als lyrisch, abstract expressionistisch.

Ze werkt met acrylverf op doek of paneel. Gebruik makend van gemengde technieken  (met o.a. zijdepapier, kranten, zand, aluminiumfolie ) krijgt het werk een prachtige huid en  een bijna organische uitstraling.

Sikko Mulder

 

In het werk van Sikko Mulder gaat het om een combinatie van verschillende technieken.
Belangrijk is, dat Sikko verschillende lagen over elkaar aanbrengt van half transparant architectenpapier. Dit papier is bij uitstek geschikt voor de uiteenlopende bewerkingen die het werk tijdens het ontstaansproces ondergaat. De basis is een grote aquarel op 3 á 4 laags zuurvrij karton.
Wanneer de aquarel droog is, aquarelleert of plakt hij verder met voorgestructureerd of beschilderd transparant architectenpapier. Dit papier schrikt van water en raakt daardoor geribbeld. Deze ribbel structuur biedt dan ongekende mogelijkheden om met verschillende vlakken nieuwe combinaties te maken. Nadat door drogen deze ribbelstructuur als vaste structuur is gefixeerd, kan hierover verder gewerkt worden. Dit kan door schuren het oppervlakte te veranderen en verder te schilderen. Dit geeft het gekleurde oppervlak een meer specifieke huid. Over deze structuur kan verder getekend worden. Dit geeft het gekleurde oppervlak een grafisch accent.

Door met potlood en krijt in een werkstuk door te werken legt Sikko vervolgens als het ware een soort grijssluier aan. Deze verfijnde ’tekenstructuur’ geeft het werk dikwijls een milder voorkomen.
Omdat hij werkt  op meerlaagskarton kan hij gedeeltes weg  snijden. Zo brengt dan weer een volledig nieuw wit basisvlak in het werk aan.
Wanneer het werk klaar is werkt hij het af met een aantal lagen zijdeglans acryllak.

Over zijn inspiratiebron zegt Sikko: ‘Vanuit structuur en kleur werk ik naar een samengaan van deze elementen. Een zwak heimwee naar het landschap met al zijn onderwerpen blijft hierbij evident.Essentie blijft het willen slaan van een brug tussen emotionele directe betrokkenheid en een esthetische uitwerking anderzijds.’

Wilma Wassing

 

In 1994 is Wilma gestart met boetseren. Bij een kunstencentrum in Assen heeft ze jarenlang cursussen boetseren en beeldhouwtechnieken gevolgd bij diverse docenten en zich zo gaandeweg ontwikkeld van autodidact tot beeldend kunstenaar. Een aantal jaren individuele coaching door Hans Rikken ( beeldhouwer, docent , inspirator), heeft bijgedragen aan het verder professionaliseren in het vak van kunstenaar.

Vanaf 2011 werkt zij beroepsmatig als beeldend kunstenaar. Daarvoor was zij werkzaam als begeleider van voornamelijk klei/keramiek activiteiten in ‘de zorg ‘.

Ze maakt zowel figuratieve als abstracte beelden. Ze gebruikt technieken als hakken en boetseren en combineert vaak bijzondere materialen in een beeld. Haar beelden van hout met keramiek zijn aards en krachtig met een eigen vitaliteit en een vleugje mystiek. Ze heeft een zwak voor stukken hout waar ‘ iets’ mee is; zoals een rare knobbel, vergroeiing of delen die verrot zijn. Vooral de beelden , gemaakt van meer dan 8000 jaar oud hout, zijn uniek. Dat zijn de stukken die haar inspireren en uitdagen om er mee aan de slag te gaan, het een 2e leven te geven. Het voelt als een eer om met dit materiaal te mogen werken en er respectvol mee om te gaan.

Haar bronzen paarden en stieren kenmerken zich meestal door het ontbreken van lichaamsdelen.  Soms zijn het flarden paard of stierentorsen. Bewust laat ze lichaamsdelen weg om zo meer spanning in het beeld te brengen en om de nadruk te leggen op dat wat ze wil laten zien; de kracht, schoonheid, intelligentie, moed en trouw. De liefde voor paarden is genetisch bepaald en staat niet op zichzelf. Liefde voor alles wat groeit en bloeit is van huis uit meegegeven. De natuur is dan ook een onuitputtelijke inspiratiebron voor haar.

De paarden maar ook boten, vleugels, vogels op hoofden symboliseren het thema vrijheid, een essentiële rode draad in haar werk.

Wilma werkt vanuit haar atelier De Rode Schuur in Norg. Hier geeft ze ook cursussen keramisch handvormen en workshops raku-stoken.

www.wilmawassing.nl