Van 2 oktober tot en met 3 november besteedt Galerie Forma Aktua uitgebreid aandacht aan twee overleden Groningse kunstenaars: Enno Beulakker en Mar Vedder. Beide kunstenaars zijn ieder op hun eigen manier van grote betekenis geweest voor het culturele leven in Groningen. De expositie werpt een helder licht op hun werk en op de hartstocht waarmee zij de – soms ruwe – schoonheid van het Groninger land in beeld brachten.

Enno Beulakker

 

Enno Beulakker leefde van 1944 tot 1980. Hij heeft zich slechts acht jaar volledig aan zijn kunst kunnen wijden, maar in die periode heeft hij een omvangrijk oeuvre geschapen, dat bestaat uit schilderijen, pentekeningen en sculpturen. Hoewel hij als kunstenaar autodidact was (of wellicht juist daardoor) heeft hij in die acht jaar een duidelijk herkenbare eigen stijl ontwikkeld. Hij werkte en woonde in Zeerijp en in zijn werk is het Groninger land altijd voelbaar. Het Groninger land dat niet alleen grootse en imponerende vergezichten kent, maar dat ook gewelddadig kan zijn. In 1975 raasde een tornado over ’t Zand en die ervaring heeft de kunstenaar niet meer losgelaten.

De weduwe van de helaas te vroeg overleden kunstenaar heeft acht van zijn werken in beheer gegeven aan het hoofdkantoor van het Elektriciteitsbedrijf voor Groningen en Drenthe (de EGD). In 1993 is de EGD opgegaan in EDON en in 1999 is de EDON opgegaan in Essent. De kunstwerken zijn daardoor nu in beheer bij de Stichting Kunstcollectie Essent-Enexis. Samen met de familie heeft de Stichting besloten het werk van Enno Beulakker 75 jaar na zijn geboorte de eer te betonen die het waard is en het in een expositie voor een groter publiek toegankelijk te maken. Het verheugt Forma Aktua zeer dat het op door de Stichting benaderd is benaderd is  om het werk van deze bijzondere kunstenaar voor het voetlicht te brengen.

 

 

Mar Vedder

 

 

Mar Vedder is in 1933 in Schiedam geboren en overleed in 2017. Vanaf 1982 woonde ze samen met haar man, de fotograaf Bob van Veen, in Saaxumhuizen. Mar Vedder maakte zeefdrukken, op de oude ambachtelijke manier: zonder vacuümtafel, fotodruk en hogedrukspuit. Ze maakte tekeningen, kopieerde die met carbonpapier op krantenpapier en sneed daaruit de mallen die met inkt op waterbasis gedrukt worden met veel gebruik van transparantinkt. Omdat ze op deze manier werkte bestaan van iedere zeefdruk slechts enkele exemplaren en is iedere druk enigszins afwijkend van de andere. Inspiratie zocht en vond ze in het weidse landschap van het Hogeland, waarin ze samen met haar man veel rondzwierf. Haar werk heeft sterk de aandacht getrokken door haar gedurfde kleurgebruik en haar afgewogen composities.

Maar ze heeft niet alleen met haar werk naam gemaakt. In 1996 opende ze haar galerie (De Pronkkoamer), waarin ze naast haar eigen werk en het werk van haar man ook het werk van aanstormend talent tentoonstelde. Zelden zal een galerie zoveel invloed gehad hebben op het kunstleven in het Noorden als De Pronkkoamer, waar bijvoorbeeld Gertjan Scholte-Albers en Jantina Koppert al  exposeerden voordat ze naam gemaakt hadden. Mar Vedder had een perfect gevoel voor kwaliteit en dat gaf haar galerie vleugels.

In 2016 overleed haar man en collega-kunstenaar en in 2017 zag Mar zich gedwongen haar galerie te sluiten. Ze leed aan een ongeneeslijke ziekte en het verlies van Bob was een grote klap voor haar. In augustus 2017 overleed ze.

Forma Aktua exposeert haar werk in samenwerking met haar familie.