Maarten Schets

 

Maarten Schets volgde de opleiding kunstacademie St Joost Breda en was van 1980 tm 2018 werkzaam als mode, interieur en reisfotograaf.
Hij heeft in  Amsterdam, Parijs , Milaan en NewYork gewoond en maakte producties voor French Vogue, Italian Harper’s Bazar, New York Times Magazine, National Geographic, Avenue, Elegance en de meeste andere Nederlandse glossies.
Sinds 2018 is hij werkzaam als autonoom fotograaf.

Hij is getroffen door de schoonheid en kracht van onze aarde. Het werk dat hij in de galerie toont, getuigt sterk van zijn visie op Het leven dat zichzelf altijd vernieuwt en overal aanwezig is.

Is het een beeld van een wereld vóór het menselijk bestaan, of is het een wereld wanneer de mens is uitgestorven?

 

 

Cees van Iperen

 

Terug naar Groningen!

Cees van Iperen is geboren in Rotterdam. Van 1979 tot 1999 woonde, studeerde en werkte hij in Drenthe (Nieuw Roden) en  in de stad Groningen. Vanaf 1999 leeft hij in het centrum van Amsterdam, met fotograaf Maarten Schets. Op de wallen beschikt hij over een ruimte om te schilderen en tekenen. Hij is autodidact. De werken die hij in Forma Aktua presenteert,  zijn ontstaan in de periode 2019/2020. Veel schilderijen zijn abstract met doorschemerende figuratie.

Om kracht en eenheid uit te stralen, heeft Cees ervoor gekozen alleen werken op papier te exposeren. Geen enkel werk heeft een titel. Soms is een schilderij spontaan en snel op papier gekomen. Andere deden er weken of maanden over om uit de verf te komen.

‘Dit is de eerste keer dat ik exposeer. Ik ben Forma Aktua en vrienden die dit mogelijk maken hier zeer dankbaar voor. Debuteren in Groningen: Hoe mooi kan het leven zijn! ‘

Alied Nyp-Holman

 

Na eerst in het middelbaar onderwijs werkzaam geweest te zijn als lerares tekenen en handenarbeid, is Alied 25 jaar geleden als zelfstandig beeldhouwer gaan werken.
Ze is min of meer autodidact. Maar ze is wel opgegroeid met een vader die ook beelden maakte. Van  hem heeft ze veel geleerd.

‘Mijn werk is gestileerd. Van mijn vader leerde ik dat je pas kunt stileren als je ook weet hoe de anatomie van de mens werkelijk is.’

De mens – in al zijn hoedanigheid – staat centraal in haar werk. Meestal een mens alleen, soms ook met een ander.

‘Ik wil met zo weinig mogelijk details, zoveel mogelijk zeggingskracht in mijn beelden leggen. Met de strakke lijnvoering probeer ik het monumentale karakter van mijn beelden te vergroten. ‘

Alied boetseert  haar beelden eerst in klei. ‘Dat is voor mij een prettig materiaal om in te werken.’
Daarna gaat het beeld naar de bronsgieter om in brons gegoten te worden. Maar dan is het nog lang niet af. Ze besteedt veel tijd en aandacht aan de finihing touch, de huid van de beelden, die ze met vel zorg zelf patineert.