Huidige expositie

Van donderdag 24 mei tot en met zondag 24 juni exposeren wij schilderijen van Ron Glasbeek en Christine van der Cingel en ook beelden van Sytske Miedema.

Evenement      Vorige tentoonstellingen

Ron Glasbeek – Water en Steen

Vanuit de behoefte aan meer abstractie en ruimte voor de kijker om een dialoog aan te gaan met het beeld is het thema breder geworden en voor meerdere uitleg vatbaar.

Het hier getoonde werk heeft weliswaar nog steeds te maken met reizen en migratie maar de mensen zijn vervangen door (zwerf)keien in zee, spiegelingen in plassen en havens bij nacht; hiertoe geïnspireerd door recente reizen naar Letland, Kaap Verdië, en Sri Lanka.

Christine van der Cingel

De olieverfschilderijen die ze maakt, hebben als onderwerpen: landschappen, zwemmers en dieren. Het gaat daarbij vooral om de weergave van licht. Hoe het licht contouren zichtbaar maakt of juist verhult. Bij de schilderijen van zwemmers ligt de nadruk ook op de weergave van de beweging waarbij de penstreek en de textuur van de olieverf opvallen. Het gaat daarbij eerder om de suggestie van beweging dan om de plastische weergave van de realiteit. Het lichaam wordt soms bijna onstoffelijk en verlost van de zwaartekracht. Bij de dieren ligt de nadruk meer op verstilling. Het dier staat vaak solitair in zijn omgeving. Door de contouren bewust vaag te houden gaan mens en dier op in de ruimte, worden één met de omgeving.

Sytske Miedema

Ze maakt figuratieve beelden waarin de mens centraal staat. De mens met al zijn emoties, vragen en twijfels. Maar  ook sterk en krachtig. De houding is daarbij belangrijker dan de verhoudingen. De zeggingskracht staat op de voorgrond. Elk beeld vertelt zijn eigen verhaal aan de toeschouwer en nodigt uit tot dialoog. Met klei of gips bouwt ze haar beelden  op. Haar manier van werken, kneden en modelleren bepaalt  uiteindelijk de huid van mijn beelden.

TOEKOMSTIGE EXPOSITIES

ZOMERSALON

van 1 juli t/m 26 augustus werken en werkjes van 39 kunstenaars die u kunt kopen en na betaling direct mag meenemen. De deelnemende kunstenaars zijn: 

Floris Anker, Marga Bakker, Elly Baving, Evelien Bernabela, Lia van den Biggelaar, Sidonia Blaakmeer, Ida Braxhoofden, Juul van Breemen, Rika Dijkstra, Margreet Doornbos, Anke Flik, Ans van Genderen, Jilt Groenendal, Reineke, Gollnau, Alvani Haverman, Buddy Hermans, Marlies Hulzebos, Lydia Jonkman, Wim Kramer, Marianne, KrizkovskyMarijke Langius, Inka, Markowski, Rinske van der Meer, Ton Meijer, Eunice Mollema, Ivonne Moorlag, Elsbeth Morstelt, Catharina Nieuwenhout, Willemien Niks, Vincent Peters, Danny Rebel, Agnes van Rijen, Gertjan Scholte-Alberts, Annette Schreuder, Ellie Schrotenboer, Marjomi de Vries, Marc Woldering, Janine van Zeeland.

Walburgis Meijers, Sari Piek, Liesbeth Bunnik.

26 augustus tot 30 september

Muziek/filmavond, 13 juni om 20:00, zaal open om 19:30 uur.

Rond Glasbeek en Tim Meeuws (Het Blauwe uur) spelen muziek uit (oost) Europa.

Films over de drie exposanten van Ton Meijer en Hans Kuné.

VORIGE EXPOSITIES

Expositie van 12 april t/m 20 mei:

Liz Agostini

De Oostenrijkse schilderes die in 2011 de bergen verruilde voor het platte Groningse land. Zij toont  het landschap in abstracte vertalingen hoofdzakelijk in zwart-wit tinten geschilderd omdat kleur de verbeelding afleidt en verleidt.

Thomas Dijkstra:

Zijn werk is tweeledig en bestaat voornamelijk uit observaties gedaan in het atelier, voor model en portret. En buiten voor het landschap met altijd een opmerkelijke twist. Hierin staat de plek van de mens in de wereld centraal.

Derk den Boer :

Een in het noorden bekende landschapskunstenaar. Zijn grotere werken, twee in de provincie Drenthe en in de Blauwestad, zijn markante markeringen op bijzondere plekken in het landschap met geometrische patronen als basisvorm. Uitgevoerd met vooral lokale zwerfkeien, soms ook in combinatie met andere materialen.

De Ploeg, galerie marathon

Van donderdag 1 maart t/m zondag 8 april 2018 bij Forma Aktua: Expositie de Groninger kunstkring De Ploeg in het kader van De Ploeg Galerie Marathon.
Opening op 4 maart 16.00 uur door Ton Meijer.
Tijdens de expositieperiode was in de galerie de film ‘De Ploeg 1918 1928’ te zien. De film is een productie van Stichting Beeldlijn en is geregisseerd door Buddy Hermans.

Wie ben jij?

Expositie bij Forma Aktua ‘WIE BEN JE’ met Aafke Steenhuis (schilderijen) Matty de Vries (olieverfschilderijen) en Sofie Raateland (glaskunst)
De expositie liep van 25 januari t/m 25 februari. De opening was op zondag 28 januari om 16:00 uur
De expositie is naar aanleiding van het laatste boek van Aafke Steenhuis ‘Wie ben je?’ De zelfportretten uit het boek en het boek zijn tijdens de expositie te koop.
De expositie werd geopend door Ton Meijer en Flip Ekkers en er was een ‘verrassende muzikale openingsact’
Daarnaast gaf Aafke Steenhuis op zondag 18 februari om 15:00 uur een voordracht in de galerie over haar leven en werk.

Expositie December

Van donderdag 21 december t/m zondag 21 januari exposeerden bij Forma Aktua: Boudewijn Wolthuis, schilderijen en werk op papier Willy van der Duyn, schilderijen en grafiek Bauke Terpstra, objecten

De officiële opening was anders dan gebruikelijk op zaterdag 23 december om 16:00 uur en werd verricht door Ton Meijer.

Waddenwerk

Een aantal kunstenaars lieten zich deze zomer tijdens een waddentocht inspireren door de waddenzee. Hun werk was te zien bij Forma Aktua van 9 november t/m 17 december 2017.

De deelnemende kunstenaars waren:
Alex Kalverboer, Willem Mook, Geert de Weerd, Titia Beukema, Flip Gaasendam, Aaltje van der Velde, Hana Vendlova, Rein de Vries, Antoinette Vunderink, Irene van Breest Smallenburg, Ton Meijer, Marleen Bakker, Els Meeles, Edwin Hoving, Jan Velthuis, Riny Bus, Maja van Berkestijn.

De feestelijke opening was op zondag 12 november om 16.00 met de film Wadden Kunst gemaakt door Ton Meijer, deelnemer aan de Waddentocht.