HUIDIGE EXPOSITIE

Holtgroep.

De Holtgroep, is in 1998 opgericht en viert dus een twintigjarig jubileum. De groep is opgericht door een aantal grafisch kunstenaars die in 1998 afstudeerden aan de Academie Minerva. Op dit ogenblik bestaat de groep uit 22 leden, die allemaal werk inzenden voor de expositie.

Hoogdruk is een techniek, die eruit bestaat een afbeelding uit te snijden in hout, linoleum of een ander materiaal. De hoge gedeelten van de uitsnede worden met inkt bedekt en zo kunnen met een pers afdrukken gemaakt worden. De leden van de Holtgroep staan erom bekend dat ze op tal van innovatieve manieren experimenteren met deze techniek. Wie bij hoogdruk enkel aan zwart-wit afbeeldingen denkt, heeft het mis. De leden van de Holtgroep gebruiken vaak meerdere kleuren, bij iedere drukgang wordt een ander deel van de afbeelding met een andere kleur inkt ingerold. Er wordt gespeeld met de mogelijkheid om beeld op te bouwen met verschillende houtblokken, met de mogelijkheden om de hoogdruk te combineren met diepdruk en met verschilende afdruk technieken. Een hoogdruk kan reliëf krijgen door de druk van de pers op te voeren en ook daar experimenteren sommige leden van  de groep mee.

De 22 kunstenaars van de Holtgroep zenden allemaal werk in voor de expositie. De bezoekers zullen kennis maken met en enorme verscheidenheid, niet alleen in de gebruikte technieken, maar ook en vooral in de thematieken en stijlen. Het werk varieert van figuratief tot abstract, van enkelvoudig en minimalistisch tot gelaagd en complex.

Hélène Smit
Kristi Neider
Antje Veldstra
Rita Lentz
Tineke van der Berg
Marjatta Ranta Iso
Anne Brouwer
Wijke van der Bij
Floortje Sebens
Marjon Slomp
Tim Blaauw
Sonja Leuthof
Sietske Bosma
Titia Beukema
Rineke Hollemans
Elise Madderom
Jan Erik Wedholm
Bert Hemsteede
Marjolein Terwindt
Anja Knoopers
Willy van der Duyn
Aldrik Salverda

VOORGAANDE EXPOSITIES

Liesbeth Bunnik, beeldhouwer (htpps://www.liesbethbunnik.nl)

Liesbeth Bunnik houdt van monumentaal beeldhouwwerk met robuuste lijnen en vormen. Daarbij is de mens haar favoriete onderwerp. De sfeer van haar werk is krachtig maar ook intiem. De figuren drukken een liefdevolle relatie uit en onderlinge verbondenheid, zoals bij Loving, Just Born en Life. Met de staande vrouwfiguur Selfie en de liggende Caesura (rust) zien we een moment van  reflectie, bespiegeling. Liesbeth wil in haar werk organische vormen en architectonische uitgangspunten laten samenwerken. Een uitnodiging aan de toeschouwer om de compositie aan alle kanten te bekijken.

Bekijk video-interview.

Liesbeth Bunnik. Foto: Hans Kuné.

Sari Piek, schilder en tekenaar (https://www.saripiek.nl)

Als schilder is Sari Piek eindeloos gebiologeerd door het menselijk gezicht. Vorm, nuance, kleur, plasticiteit zorgen daarbij voor grote diversiteit in de weergave. De gezichten zijn geen portretten, tenzij in opdracht gemaakt. De doeken met gezichten zijn om met Malevich te spreken niet bedoeld om “dingen af te beelden, maar om een schilderij te maken”. Voor Piek is het onbelangrijk of alles op de juiste plaats wordt afgebeeld zoals in de werkelijkheid. Op haar doeken gaat het om een balans in vorm, kleur, structuur, compositie en uitdrukkingskracht. Toch is het voor Piek belangrijk de essentie van de werkelijkheid door middel van het ‘componeren’ met verf op een aanvankelijk leeg doek op een logische wijze te raken, zodat het doek een aanzien krijgt alsof het niet anders dan zó kan bestaan.

 

Bekijk video-interview.

Sari Piek. Foto: Hans Kuné.

Walburgis Meijers (https://www.walburgis.eu)

mixed media – 70x100cm -2017

Walburgis Meijers houdt van het experiment en diverse manieren van werken. Haar interesse en verbeelding vindt zij in de natuur en in- en rondom het huis. De laatste jaren is ze vooral bezig met het verbeelden van haar ervaringen opgedaan tijdens lange afstandswandelingen en het wadlopen. Haar werk is abstract, op het platte vlak ontstaan door toepassing van verschillende materialen reliëfs in verschillende formaten. De diversiteit van materialen en het experiment waaruit de beelden ontstaan weerspiegelen het plezier van de kunstenaar in het werk, dat zij hier laat zien. Walburgis houdt van kleur, maar ook houdt zij ervan met minimale middelen haar verbeelding te presenteren. Een van haar zijpaden is de fotografie. Als autodidact is ze ook daarin vaak aan het experimenteren met beeld. Van haar laatste installatie, deze zomer gepresenteerd in galerie H 200 te Groningen, zal een fotografische herinnering getoond worden.

 

Bekijk video-interview

Walburgis Meijers. Foto: Hans Kuné.
Ina Fekken

 

Ina Fekken heeft naam gemaakt met haar intrigerende papierinstallaties in kerken en musea. In 1992 studeerde ze af aan de Academie Minerva, nadat ze een studie in de richting Milieukunde aan de Hogere Landbouwschool had afgerond.  Haar kunstenaarschap is sterk verweven met het besef dat ze als milieukundige heeft van de invloed die de menselijke cultuur heeft op natuur en milieu.
In de loop van de jaren heeft het schilderen plaatsgemaakt voor werken in papier, dit omdat dat meer past bij haar thematiek. In 2016 omhulde ze de herenbank van het koor van de zaalkerk te Schildwolde met een papierenmotief van boortorens. Met haar werk slaat Ina steeds meer een activistische richting in, overigens zonder dat haar installaties als een illustratie of een letterlijke vertaling gezien kunnen worden van het onderliggende thema. Hiermee sluit haar werk goed aan bij het profiel van de galerie Forma Aktua, waarin ze een aantal van haar kleinere werken tentoonstelt die deels voortkomen uit haar installaties.

Bekijk video-interview.

‘Barst”, één van Ina Fekken’s papieren impressies.
Ina Fekken in haar atelier. Foto: Hans Kuné.
Susan Baxter

Haar olieverf schilderijen dragen titels als Monster of the Future, Man versus Nature en Big Big Lie. Het zijn overweldigende composities die de toeschouwer een blik gunnen in een wereld, die onrustbarend, apocalyptisch bijna, aandoet. Maar Susan Baxter geeft de toeschouwer niet de mogelijkheid haar schilderijen weg te wuiven als pure fantasiebeelden. Niet voor niets hanteert de kunstenares als motto de uitspraak van Edgar Degas: ‘Art is not what you see, but what you make others see.’ Susan Baxter laat je door haar schilderijen niet naar een fantasiewereld kijken, maar naar de wereld waarin we zelf leven. Die we zelf maken.
Susan heeft haar kunstopleiding genoten in London en Groningen. Haar ontwikkeling kenmerkt zich door een beweging van realisme naar expressionisme en door een toenemend politiek/maatschappelijk engagement.

Bekijk video-interview.

Susan Baxter: wordly affairs.
Susan BAXTER IN HAAR ATELIER. fOTO: hANS kUNÉ.
Els ter Horst

 

Els ter Horst. Foto: Hans Kuné.

Els ter Horst studeerde in 1980 af aan de Academie Minerva aan de afdeling ‘theater, beweging en omgeving’. Dat was, zoals ze het zelf zegt, ‘een veelomvattende afdeling voor ieder die geen schilder, geen graficus en geen beeldhouwer was.’ Nog altijd voelt Els zich uitstekend thuis in deze ruime omschrijving van haar kunstenaarschap. ‘Ik voel me erin thuis. Theater: ja er is een hoop theater in ons leven, beweging: ja ik ben altijd onderweg en onze sociale omgeving heeft veel invloed op mijn werk.’
Na haar studie is Els boeken gaan maken, kunstenaarsboeken.  Ieder boek is een geheel van beeld, soms tekst , drukwerk en bindwerk. Kunstenaarsboeken zijn voor Els het medium dat zich bij uitstek leent om gelaagdheid in een werk te brengen. Het is voor haar de ideale manier om haar visie op het leven – waarin niets is wat het lijkt – en haar engagement met de omgeving tot uitdrukking te brengen.

Eén van de kunstenaarsboeken van Els ter Horst.

De tentoonstelling van de werken van Els in Forma Aktua maakt deel uit van de manifestatie StadWKB18, die georganiseerd wordt door  ARTisBook van 13 tot en met 20 oktober in 25 galeries , musea en andere instellingen in de stad rondom het thema kunstenaarsboek.

Bekijk video interview.

Anouk Wolse

 

Anouk Wolse combineert realiteit en abstractie in haar werk. Ze maakt daarbij gebruik van foto’s en schetsen. Overal in haar werk is de menselijke vorm aanwezig, soms onmiskenbaar, soms versluierd onder vele lagen verf. Haar schilderijen geven zo de ervaring van een spannend spel, waarin herkenbare vormen en figuren enerzijds en de activiteit van het schilderen anderzijds om de aandacht van de toeschouwer strijden. Kunnen we erop vertrouwen, dat de menselijke toeschouwer de menselijke vorm nog herkent in dit geheel van indrukken?
Bezoek haar website: anoukwolse

Anouk Wolse: The Weeder

Trijnie Mohlmann

 

Trijnie Mohlmann heeft de liefde voor de schilderkunst niet van een vreemde. Haar vader, Egbert de Gries, was tijdens zijn leven jaren lang lid van De Ploeg en betrokken bij Forma Aktua. Van 1987 tot 1992 heeft Trijnie aan de kunstacademie in Enschede schilderen en grafiek gestudeerd. Als zelfstandig kunstenares heeft ze zich na haar studie gespecialiseerd in de encaustiek schilderkunst, die meer dan 2000 jaar geleden ook al toegepast werd in de griekse en egyptische cultuur. Ze schildert met gesmolten bijenwas op paneel. Aan de bijenwas voegt ze zuivere kleurpigmenten toe en in de gestolde waslagen verwerkt ze vervolgens inkt, olieverf en vaak ook textiel en door haar zelf gemaakte foto’s. De – soms ingetogen en dan weer uitbundige – beelden die ze zo creëert, maken de toeschouwer niet alleen deelgenoot van de ontmoetingen, reizen en dingen die Trijnie inspireren, maar scheppen ook en vooral ruimte voor vrije associatie en interpretatie.

Trijnie exposeert regelmatig in Nederland, België en Duitsland. Bezoek haar website op trijniemohlmann en volg haar instagram account op trijniemohlmann.

Trijnie Mohlmann in haar atelier. Foto: Hans Kuné

 

Tina Lintvelt

 

Het vrije werk van Tina Lintvelt bestaat uit bronzen sculpturen van organische vormen. Tussen het dode materiaal –het brons – en de vorm ontstaat spanning, die de beelden een geheel eigen leven geeft. Het lijkt alsof de organische vormen het brons tot leven wekt, nieuw leven. Dit sterke effect kan alleen bereikt worden, doordat Tina van begin tot eind betrokken is bij de creatie van haar sculpturen. De giethuid, de textuur, het brons is niet minder bepalend voor het eindresultaat dan de vorm van de uit was opgebouwde oorspronkelijke mal. Alleen door zelf met de afwerking van het brons bezig te zijn, kan ze de bijzondere sfeer opwekken, waardoor ze naam heeft gemaakt met haar beelden. Bezoek haar website:
tinalintvelt

 

Zomersalon

39 kunstenaars exposeren elk 2 werken of werkjes die bij aankoop direct mogen worden meegenomen.

Nog te bezoeken tot en met zondag 26 augustus.

Galerie Forma Aktua, Nieuwstad 10, Groningen. Geopend van donderdag t/m zondag, van 13:00 tot 17:00 uur.

 

Floris Anker, Marga Bakker, Elly Baving, Evelien Bernabela, Lia van den Biggelaar, Sidona Blaakmeer, Ida Braxhoofden, Juul van Breemen, Rika Dijkstra, Margreet Doornbos, Anke Flik, Ans van Genderen, Jilt Groenendal, Reineke  Gollnau, Caroline van Haagen, Alvani Haverman, Buddy Hermans, Marlies Hulzebos, Lydia Jonkman, Wim Kramer, Marianne Krizkovsky, Marijke Langius, Inka Markowski, Rinske van der Meer, Ton Meijer, Eunice Mollema, Ivonne Moorlag, Elsbeth Morselt, Catharina Nieuwenhout, Willemien Niks, Vincent Peters, Danny Rebel, Agnes van Rijen, Gertjan Scholte-Albers, Annette Schreuder, Ellie Schrotenboer, Marjomi de Vries, Marc Woldering, Janine van Zeeland.

Evenement      Vorige tentoonstellingen

Van 24 mei t/m 24 juni 2018 exposeerden wij schilderijen van Ron Glasbeek en Christine van Cingel, alsmede beelden van Sytske Miedema.

 

Ron Glasbeek; Vanuit de behoefte aan meer abstractie en ruimte voor de kijker om een dialoog aan te gaan met het beeld is het thema breder geworden en voor meerdere uitleg vatbaar. Het hier getoonde werk heeft weliswaar nog steeds te maken met reizen en migratie maar de mensen zijn vervangen door (zwerf)keien in zee, spiegelingen in plassen en havens bij nacht; hiertoe geïnspireerd door recente reizen naar Letland, Kaap Verdië, en Sri Lanka.

Christine van der Cingel.

Foto: Hans Kuné

De olieverfschilderijen die ze maakt, hebben als onderwerpen: landschappen, zwemmers en dieren. Het gaat daarbij vooral om de weergave van licht. Hoe het licht contouren zichtbaar maakt of juist verhult. Bij de schilderijen van zwemmers ligt de nadruk ook op de weergave van de beweging waarbij de penstreek en de textuur van de olieverf opvallen. Het gaat daarbij eerder om de suggestie van beweging dan om de plastische weergave van de realiteit. Het lichaam wordt soms bijna onstoffelijk en verlost van de zwaartekracht. Bij de dieren ligt de nadruk meer op verstilling. Het dier staat vaak solitair in zijn omgeving. Door de contouren bewust vaag te houden gaan mens en dier op in de ruimte, worden één met de omgeving.

 

 

Sytske Miedema; Ze maakt figuratieve beelden waarin de mens centraal staat. De mens met al zijn emoties, vragen en twijfels. Maar  ook sterk en krachtig. De houding is daarbij belangrijker dan de verhoudingen. De zeggingskracht staat op de voorgrond. Elk beeld vertelt zijn eigen verhaal aan de toeschouwer en nodigt uit tot dialoog. Met klei of gips bouwt ze haar beelden  op. Haar manier van werken, kneden en modelleren bepaalt  uiteindelijk de huid van mijn beelden.

Expositie van 12 april t/m 20 mei

 

Liz Agostini

 

Foto: Hans Kuné

De Oostenrijkse schilderes die in 2011 de bergen verruilde voor het platte Groningse land. Zij toont  het landschap in abstracte vertalingen hoofdzakelijk in zwart-wit tinten geschilderd omdat kleur de verbeelding afleidt en verleidt.

 

 

Thomas Dijkstra:

Zijn werk is tweeledig en bestaat voornamelijk uit observaties gedaan in het atelier, voor model en portret. En buiten voor het landschap met altijd een opmerkelijke twist. Hierin staat de plek van de mens in de wereld centraal.

Derk den Boer :

Een in het noorden bekende landschapskunstenaar. Zijn grotere werken, twee in de provincie Drenthe en in de Blauwestad, zijn markante markeringen op bijzondere plekken in het landschap met geometrische patronen als basisvorm. Uitgevoerd met vooral lokale zwerfkeien, soms ook in combinatie met andere materialen.

De Ploeg, galerie marathon

Van donderdag 1 maart t/m zondag 8 april 2018 bij Forma Aktua: Expositie de Groninger kunstkring De Ploeg in het kader van De Ploeg Galerie Marathon.
Opening op 4 maart 16.00 uur door Ton Meijer.
Tijdens de expositieperiode was in de galerie de film ‘De Ploeg 1918 1928’ te zien. De film is een productie van Stichting Beeldlijn en is geregisseerd door Buddy Hermans.

Wie ben jij?

Expositie bij Forma Aktua ‘WIE BEN JE’ met Aafke Steenhuis (schilderijen) Matty de Vries (olieverfschilderijen) en Sofie Raateland (glaskunst)
De expositie liep van 25 januari t/m 25 februari. De opening was op zondag 28 januari om 16:00 uur
De expositie is naar aanleiding van het laatste boek van Aafke Steenhuis ‘Wie ben je?’ De zelfportretten uit het boek en het boek zijn tijdens de expositie te koop.
De expositie werd geopend door Ton Meijer en Flip Ekkers en er was een ‘verrassende muzikale openingsact’
Daarnaast gaf Aafke Steenhuis op zondag 18 februari om 15:00 uur een voordracht in de galerie over haar leven en werk.

Expositie December

Van donderdag 21 december t/m zondag 21 januari exposeerden bij Forma Aktua: Boudewijn Wolthuis, schilderijen en werk op papier Willy van der Duyn, schilderijen en grafiek Bauke Terpstra, objecten

De officiële opening was anders dan gebruikelijk op zaterdag 23 december om 16:00 uur en werd verricht door Ton Meijer.

Waddenwerk

Een aantal kunstenaars lieten zich deze zomer tijdens een waddentocht inspireren door de waddenzee. Hun werk was te zien bij Forma Aktua van 9 november t/m 17 december 2017.

De deelnemende kunstenaars waren:
Alex Kalverboer, Willem Mook, Geert de Weerd, Titia Beukema, Flip Gaasendam, Aaltje van der Velde, Hana Vendlova, Rein de Vries, Antoinette Vunderink, Irene van Breest Smallenburg, Ton Meijer, Marleen Bakker, Els Meeles, Edwin Hoving, Jan Velthuis, Riny Bus, Maja van Berkestijn.

De feestelijke opening was op zondag 12 november om 16.00 met de film Wadden Kunst gemaakt door Ton Meijer, deelnemer aan de Waddentocht.