HUIDIGE EXPOSITIE

Anouk Wolse

 

Anouk Wolse combineert realiteit en abstractie in haar werk. Ze maakt daarbij gebruik van foto’s en schetsen. Overal in haar werk is de menselijke vorm aanwezig, soms onmiskenbaar, soms versluierd onder vele lagen verf. Haar schilderijen geven zo de ervaring van een spannend spel, waarin herkenbare vormen en figuren enerzijds en de activiteit van het schilderen anderzijds om de aandacht van de toeschouwer strijden. Kunnen we erop vertrouwen, dat de menselijke toeschouwer de menselijke vorm nog herkent in dit geheel van indrukken?
Bezoek haar website: anoukwolse

Anouk Wolse: The Weeder

Trijnie Mohlmann

 

Trijnie Mohlmann heeft de liefde voor de schilderkunst niet van een vreemde. Haar vader, Egbert de Gries, was tijdens zijn leven jaren lang lid van De Ploeg en betrokken bij Forma Aktua. Van 1987 tot 1992 heeft Trijnie aan de kunstacademie in Enschede schilderen en grafiek gestudeerd. Als zelfstandig kunstenares heeft ze zich na haar studie gespecialiseerd in de encaustiek schilderkunst, die meer dan 2000 jaar geleden ook al toegepast werd in de griekse en egyptische cultuur. Ze schildert met gesmolten bijenwas op paneel. Aan de bijenwas voegt ze zuivere kleurpigmenten toe en in de gestolde waslagen verwerkt ze vervolgens inkt, olieverf en vaak ook textiel en door haar zelf gemaakte foto’s. De – soms ingetogen en dan weer uitbundige – beelden die ze zo creëert, maken de toeschouwer niet alleen deelgenoot van de ontmoetingen, reizen en dingen die Trijnie inspireren, maar scheppen ook en vooral ruimte voor vrije associatie en interpretatie.

Trijnie exposeert regelmatig in Nederland, België en Duitsland. Bezoek haar website op trijniemohlmann en volg haar instagram account op trijniemohlmann.

Trijnie Mohlmann in haar atelier. Foto: Hans Kuné

 

Tina Lintvelt

 

Het vrije werk van Tina Lintvelt bestaat uit bronzen sculpturen van organische vormen. Tussen het dode materiaal –het brons – en de vorm ontstaat spanning, die de beelden een geheel eigen leven geeft. Het lijkt alsof de organische vormen het brons tot leven wekt, nieuw leven. Dit sterke effect kan alleen bereikt worden, doordat Tina van begin tot eind betrokken is bij de creatie van haar sculpturen. De giethuid, de textuur, het brons is niet minder bepalend voor het eindresultaat dan de vorm van de uit was opgebouwde oorspronkelijke mal. Alleen door zelf met de afwerking van het brons bezig te zijn, kan ze de bijzondere sfeer opwekken, waardoor ze naam heeft gemaakt met haar beelden. Bezoek haar website:
tinalintvelt

 

VOORGAANDE EXPOSITIES

Zomersalon

39 kunstenaars exposeren elk 2 werken of werkjes die bij aankoop direct mogen worden meegenomen.

Nog te bezoeken tot en met zondag 26 augustus.

Galerie Forma Aktua, Nieuwstad 10, Groningen. Geopend van donderdag t/m zondag, van 13:00 tot 17:00 uur.

 

Floris Anker, Marga Bakker, Elly Baving, Evelien Bernabela, Lia van den Biggelaar, Sidona Blaakmeer, Ida Braxhoofden, Juul van Breemen, Rika Dijkstra, Margreet Doornbos, Anke Flik, Ans van Genderen, Jilt Groenendal, Reineke  Gollnau, Caroline van Haagen, Alvani Haverman, Buddy Hermans, Marlies Hulzebos, Lydia Jonkman, Wim Kramer, Marianne Krizkovsky, Marijke Langius, Inka Markowski, Rinske van der Meer, Ton Meijer, Eunice Mollema, Ivonne Moorlag, Elsbeth Morselt, Catharina Nieuwenhout, Willemien Niks, Vincent Peters, Danny Rebel, Agnes van Rijen, Gertjan Scholte-Albers, Annette Schreuder, Ellie Schrotenboer, Marjomi de Vries, Marc Woldering, Janine van Zeeland.

Evenement      Vorige tentoonstellingen

Van 24 mei t/m 24 juni 2018 exposeerden wij schilderijen van Ron Glasbeek en Christine van Cingel, alsmede beelden van Sytske Miedema.

 

Ron Glasbeek; Vanuit de behoefte aan meer abstractie en ruimte voor de kijker om een dialoog aan te gaan met het beeld is het thema breder geworden en voor meerdere uitleg vatbaar. Het hier getoonde werk heeft weliswaar nog steeds te maken met reizen en migratie maar de mensen zijn vervangen door (zwerf)keien in zee, spiegelingen in plassen en havens bij nacht; hiertoe geïnspireerd door recente reizen naar Letland, Kaap Verdië, en Sri Lanka.

Christine van der Cingel; De olieverfschilderijen die ze maakt, hebben als onderwerpen: landschappen, zwemmers en dieren. Het gaat daarbij vooral om de weergave van licht. Hoe het licht contouren zichtbaar maakt of juist verhult. Bij de schilderijen van zwemmers ligt de nadruk ook op de weergave van de beweging waarbij de penstreek en de textuur van de olieverf opvallen. Het gaat daarbij eerder om de suggestie van beweging dan om de plastische weergave van de realiteit. Het lichaam wordt soms bijna onstoffelijk en verlost van de zwaartekracht. Bij de dieren ligt de nadruk meer op verstilling. Het dier staat vaak solitair in zijn omgeving. Door de contouren bewust vaag te houden gaan mens en dier op in de ruimte, worden één met de omgeving.

Sytske Miedema; Ze maakt figuratieve beelden waarin de mens centraal staat. De mens met al zijn emoties, vragen en twijfels. Maar  ook sterk en krachtig. De houding is daarbij belangrijker dan de verhoudingen. De zeggingskracht staat op de voorgrond. Elk beeld vertelt zijn eigen verhaal aan de toeschouwer en nodigt uit tot dialoog. Met klei of gips bouwt ze haar beelden  op. Haar manier van werken, kneden en modelleren bepaalt  uiteindelijk de huid van mijn beelden.

Expositie van 12 april t/m 20 mei:

Liz Agostini

De Oostenrijkse schilderes die in 2011 de bergen verruilde voor het platte Groningse land. Zij toont  het landschap in abstracte vertalingen hoofdzakelijk in zwart-wit tinten geschilderd omdat kleur de verbeelding afleidt en verleidt.

Thomas Dijkstra:

Zijn werk is tweeledig en bestaat voornamelijk uit observaties gedaan in het atelier, voor model en portret. En buiten voor het landschap met altijd een opmerkelijke twist. Hierin staat de plek van de mens in de wereld centraal.

Derk den Boer :

Een in het noorden bekende landschapskunstenaar. Zijn grotere werken, twee in de provincie Drenthe en in de Blauwestad, zijn markante markeringen op bijzondere plekken in het landschap met geometrische patronen als basisvorm. Uitgevoerd met vooral lokale zwerfkeien, soms ook in combinatie met andere materialen.

De Ploeg, galerie marathon

Van donderdag 1 maart t/m zondag 8 april 2018 bij Forma Aktua: Expositie de Groninger kunstkring De Ploeg in het kader van De Ploeg Galerie Marathon.
Opening op 4 maart 16.00 uur door Ton Meijer.
Tijdens de expositieperiode was in de galerie de film ‘De Ploeg 1918 1928’ te zien. De film is een productie van Stichting Beeldlijn en is geregisseerd door Buddy Hermans.

Wie ben jij?

Expositie bij Forma Aktua ‘WIE BEN JE’ met Aafke Steenhuis (schilderijen) Matty de Vries (olieverfschilderijen) en Sofie Raateland (glaskunst)
De expositie liep van 25 januari t/m 25 februari. De opening was op zondag 28 januari om 16:00 uur
De expositie is naar aanleiding van het laatste boek van Aafke Steenhuis ‘Wie ben je?’ De zelfportretten uit het boek en het boek zijn tijdens de expositie te koop.
De expositie werd geopend door Ton Meijer en Flip Ekkers en er was een ‘verrassende muzikale openingsact’
Daarnaast gaf Aafke Steenhuis op zondag 18 februari om 15:00 uur een voordracht in de galerie over haar leven en werk.

Expositie December

Van donderdag 21 december t/m zondag 21 januari exposeerden bij Forma Aktua: Boudewijn Wolthuis, schilderijen en werk op papier Willy van der Duyn, schilderijen en grafiek Bauke Terpstra, objecten

De officiële opening was anders dan gebruikelijk op zaterdag 23 december om 16:00 uur en werd verricht door Ton Meijer.

Waddenwerk

Een aantal kunstenaars lieten zich deze zomer tijdens een waddentocht inspireren door de waddenzee. Hun werk was te zien bij Forma Aktua van 9 november t/m 17 december 2017.

De deelnemende kunstenaars waren:
Alex Kalverboer, Willem Mook, Geert de Weerd, Titia Beukema, Flip Gaasendam, Aaltje van der Velde, Hana Vendlova, Rein de Vries, Antoinette Vunderink, Irene van Breest Smallenburg, Ton Meijer, Marleen Bakker, Els Meeles, Edwin Hoving, Jan Velthuis, Riny Bus, Maja van Berkestijn.

De feestelijke opening was op zondag 12 november om 16.00 met de film Wadden Kunst gemaakt door Ton Meijer, deelnemer aan de Waddentocht.