Mieke Clement, Henk Oelen, Marjan Nagtegaal

Mieke Clement:

De abstracte schilderijen van Mieke Clement zetten de toeschouwer in beweging, waardoor een innerlijk proces op gang kan komen. De kleurenwereld is intens en spreekt zijn eigen beeldtaal. Daar is geen vorm voor nodig. Haar werk is een scheppingsproces dat zich laat leiden door kleuren en thema’s. De kleuren worden vaak in vele lagen over elkaar geschilderd. Dan weer dun glacerend, dan weer in dikke lagen, opgebracht met een paletmes. Zo vertellen de kleurvlakken met hun verschillende structuren en lichtintensiteit een eigen verhaal. Naast kleur kan ook een tekst, gedicht, of een muziekstuk aanleiding zijn voor een schilderij. Het Stabat Mater heeft zowel in tekst als muziek in de uitvoering van verschillende componisten inspirerend gewerkt. De dagelijkse wandelingen die ze maakt op de Geeser Es, en de onmetelijke ruimte en eenvoudige, strakke structuur in het landschap helpen haar ook in de zoektocht naar rust, ruimte en harmonie in haar schilderijen. Mieke Clement werkt voornamelijk met olieverf met als ondergrond paneel. De laatste jaren bestaat haar werk vooral uit meerdere panelen, bij elkaar gevoegd in aluminium frames. Op die manier ontstaan ’twee- drie- of vierluiken’ in verschillende formaties. Mieke woont en werkt in Gees (Drenthe)

Bij een expositie in het Waterschapshuis Coevorden werd over haar geschreven: “Deze schilderes laat zich in het schilderproces leiden door kleur. Kleurvlakken en kleurstrepen zet zij tegen elkaar af. Door zorgvuldige afwegingen krijgen de kleuren een grote intensiteit. Ze maakt haar bewuste en onbewuste keuzes op basis van intuïtie en ervaring. Hierdoor heeft de ‘orde’ in haar schilderijen een natuurlijke vanzelfsprekendheid. Haar werkwijze heeft een ‘zen-inslag’. Op het moment van het ‘ontstaan’ is er alleen maar de verf en het paneel.”

Kijk op http://miekeclement.nl/ voor meer foto’s.

Henk Oelen:

In 2014 had Henk een overzichtstentoonstelling in de tijdelijke expositieruimte TAS aan de Stationsstraat in Groningen over 30 jaar kunstenaarschap. Na jaren van min of meer figuratieve beelden n.a.v. fragmenten uit de Griekse mythologie besloot hij opnieuw aan te sluiten bij de abstractere constructies van latten, planken en plaatmateriaal van de jaren tachtig en negentig maar dan op kleine schaal. Hij wilde dat de beelden er open, luchtig en beweeglijk uit zouden zien. Vandaar het ijzerdraad als verbindend materiaal tussen de stukjes resthout en soms andere materialen. Verder bleek dat er altijd minstens twee van de drie basisvormen ‘lijn, vlak en volume’ in één beeld terechtkwamen. Af en toe werd een steunkleur toegevoegd, soms is het
hierdoor een wat bonter geheel. Naast de toevallige vormen van het restmateriaal gebruikte Henk ook uitgezaagde vormen. Het is geen kunst die een maatschappelijke visie uitdraagt, ook geen poging tot duiding daarvan. aanklacht tegen of reflectie op bepaalde al dan niet welgevallige aspecten van onze huidige maatschappij. Het is wat je ziet. Niet meer maar ook niet minder. Abstracte constructies van eenvoudige materialen die steeds weer verrassen door de bijna onmogelijk lijkende constructies en de grote verschillen in aanzichten die je ziet, en je vrolijk stemmen.

Kijk op https://www.henkoelen.nl/ voor meer foto’s.

Marjan Nagtegaal:

Structuren en de ruimte

Stenen, grassen, de grond, de mens in beweging, alles om ons heen is opgebouwd uit structuren en lijnen, die door schaduw en wind steeds veranderen van vorm. Eerst de mens in beweging, maar daarna vooral het lege landschap is onderwerp van mijn tekeningen, aquarellen en schilderijen. Op doek breng ik structuur aan met monotype, ook aquarel gebruik ik op een eigen manier door er inkt en krijt aan toe te voegen. Het lege landschap is ontstaan door de behoefte aan rust en ruimte. Sinds vijf jaar woon ik in het buitengebied van de Achterhoek, ik wandel er veel en kijkend naar het landschap zie ik de grond, stenen, takjes, grassen en de lucht. Bij elkaar maken zij het landschap. Ik heb de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in den Haag gedaan. Naast mijn werk als beeldend kunstenaar heb ik altijd lesgegeven bij het Kunstenhuis De Bilt/Zeist. Daar heb ik lesgegeven in modeltekenen, aquarel en academieklas. Ik geef nu les aan kleine groepen in mijn atelier in Lochem. Sinds 1990 exposeer ik overal in binnen- en buitenland . Zie voor tentoonstellingen www.marjannagtegaal.nl, cv en exposities.

Kijk op https://www.marjannagtegaal.nl/ voor meer foto’s.

Foto’s van de opening zijn hier te zien.