Jan van der Meulen, Henk van Veelen, Peter Verboom

Jan van der Meulen: Kleurrijke beelden en schilderijen met passie, inhoud en veel gevoel.

Jan is geboren in 1935 in het Friese dorpje Burgum. Als veertienjarige jongen kwam Van der Meulen in dienst van een grafisch bedrijf en volgde hij de opleiding tot steendrukker/lithograaf. Hij beschouwt zichzelf als autodidact kunstenaar. Van der Meulen ontwikkelde een eigen vlakdruktechniek die hij ‘staaldruk’ noemt en waar hij later patent op zou krijgen. De staaldruk maakt het mogelijk litho’s zonder drukpers af te drukken. Pas op hoge leeftijd en na jaren van twijfel durft hij zichzelf kunstenaar te noemen. Dat betekent dat de creatieve drang altijd aanwezig is. ‘Ik laat mijn kwasten met acrylverf er op los. Ook verzamel ik al jaren allerlei dingen die anderen weggooien en verwerk deze in kunstobjecten in allerlei maten en vormen. En zoals altijd verrast het resultaat mijzelf. ‘Het besluit dat het af is, is volgens mij één van de moeilijkste momenten in de beeldende kunst.’ Kenmerkend is dat hij werkt op groot formaat. In het Guinness Book of Records staat hij vermeld met Kip en Ei. Dit is de allergrootste staaldruk die ooit is gemaakt; 91 bij 130 centimeter. Dit kunstwerk is afgedrukt in het Drukkerijmuseum te Meppel.Het Drents Museum, Kunstplaza John Schurer in Assen, Stichting Nobilis in Fochteloo en Galerie Peter Bax in Sneek zijn de locaties die veel werken van hem hebben en die met regelmaat graag exposeren, verkopen of verhuren. Zijn Cobra-achtige kunst, kleurrijk en op grote formaten, spreekt vele mensen aan.

Henk van Veelen: Vernieuwing is voor mij een noodzaak!

Henk woont al meer dan 50 jaar in Groningen en omgeving. De interesse in schilderkunst heeft hij van huis uit meegekregen. Naast zijn studie psychologie heeft hij de avondopleiding van Minerva gevolgd. Bij Noorderateliers, jaren later, heeft hij het klassieke curriculum nogmaals opgefrist. Door het afbouwen van zijn werk als organisatieadviseur was er meer tijd en heeft het schilderen meer aandacht gekregen. Henk experimenteert voortdurend met stijlen, technieken en onderwerpen. Niet te veel leunen op routine, maar de spanning en uitdaging van het nieuwe opzoeken tijdens het schilderen. Henk schildert aan de hand van waarneming, foto’s en fantasie. Het onderzoek naar het samenspel tussen lijn, vorm en kleur is daarbij leidend. Een belangrijk kenmerk in zijn werk is het spanningsveld tussen figuratie en abstractie gekoppeld aan expressief kleurgebruik.

Meer foto’s zijn te zien op zijn website https://vanveelenkunst.nl/

Peter Verboom: Bijzonder gecharmeerd van ‘DADA’ en ‘NEO DADA’

Peter is geboren in 1954 te Rotterdam en woont en werkt in Assen.
Zijn queeste naar kinderlijke spontaniteit is nooit gestopt. Als een echte ‘homo ludens’ gebruikt hij in zijn huidige driedimensionale werk het wrakhout van onze massaconsumptie en verwerkt dit tot ‘assemblages’. Bij voorkeur past hij niet-traditionele kunstmaterialen toe, hoofdzakelijk gebruikte alledaagse attributen, ‘objets trouvé’s’.
Vindplaatsen en inspiratie doet hij op hij in kringloop- en tweedehands winkels. Zijn eigen assemblages ontstaan door intuïtieve en associatieve samenvoegingen van triviale attributen. Zo ontstaat een spel, waarbij de betekenis van de afzonderlijke attributen  in een nieuwe onderlinge relatie en samenhang, vervreemding opwekken. Irrationele combinaties met een overwegend narratief karakter.

Meer foto’s zijn te zien op zijn website https://peterverboom.nl/

Henk’s foto’s van de opening zijn hier te zien