INKT

De Noord Nederlandse Beroepsvereniging VOIC wordt INKT!

De Noord Nederlandse Beroepsvereniging VOIC wordt INKT!

INKT staat voor een professionele houding in het illustratieve vak, voor ouderwets vakmanschap met ambachtelijk gereedschap, voor digitaal tekenen met tablet of muis en voor alles er tussenin. INKT zet zich in voor promotie en het behoud van de kunst van het tekenen in Noord Nederland.

Herboren vereniging toont zich in Forma Aktua.

Beeld, tekeningen, illustraties zijn misschien wel belangrijker dan ooit. In deze tijd van ontlezing kan een goede afbeelding de informatie het beste overbrengen bij grote groepen mensen. Vele beroepsmatige tekenaars zetten zich met nieuwe technieken volledig in voor illustratief, ouderwets vakmanschap met ambachtelijk gereedschap, maar ook digitaal tekenen geeft nieuwe mogelijkheden. De beroepsmatige tekenaar krijgt te maken met andere technieken, AI, nieuwe inzichten en een veranderende maatschappij. Dit maakt het voor de tekenaars extra interessant om hun werk met veranderende technieken aan de bezoekers van Galerie Forma Aktua te laten zien!

Grote namen zijn in de loop van jaren verbonden met deze vereniging: Jan Kruis, Nico Visscher, Barbara Stok, Herman Roozen, Frans Le Roux en meer. Andere namen zijn misschien minder bekend, maar hun producten zie je in supermarkten, (kinder)boeken en op verpakkingen over de hele wereld. Sinds 2001 vertegenwoordigt deze vereniging professionele tekenaars in Noord Nederland. De vereniging richt zich onder meer op informeren, uitwisselen van ervaringen en kennis en op gezelligheid; het is een netwerk met een glimlach.

De afgelopen jaren heeft de VOIC tentoonstellingen georganiseerd met GRID, Forma Aktua en met het Stripmuseum. De vereniging organiseerde lezingen, borrels, uitstapjes en gaf boeken uit. Na 22 jaar verandert de VOIC mee en wordt INKT. INKT hoopt in de toekomst de tekenaars in Noord Nederland te blijven ondersteunen.

Deelnemende tekenaars

Reinoud Bekkema

Evelien Bernabela

Corien Bögels

Angelique Boter

John Croezen

Carlien Dubben

Jan Eijkenaar

Christian Heydenrijk

Hans Huisjes

Kees Koorevaar

Eva lenis

Frans Le Roux

Ton Meijer

Ivonne Moorlag

Edmond Spierts

Meinte Strikwerda

Cindy Timmer

Anka Willems

Marc Woldering

Geertje van der Zijpp

Sieger Zuidersma

Praktische informatie:

  • Periode expositie 08-11 tot en met 10-12-2023
  • Zo. 12-11-2023 om 16.00 uur:  Opening expositie met pianomuziek en drankje. Foto’s van de opening zijn hier en hier te zien.