Monochroom: Ron Glasbeek, Maja van Berkestijn, Karel Buskes

Ron Glasbeek: Fascinatie voor de ‘Zigeunercultuur’ en romantische Balkanklanken.

Ron (1952) studeerde in 1976 af aan Academie Minerva in Groningen. Hij is werkzaam als beeldend kunstenaar en muzikant en werkt meestal thematisch en in serie. Zo maakte hij in 2013 onder de titel Berookte Beelden grisailles en werk in kleur met als thema verleden en heden van Roma en Sinti ‘zigeuners’ in Europa. Hij exposeerde dit werk in Herinneringscentrum Kamp Westerbork tijdens de zigeunerherdenking, bij de Europese Commissie in Brussel en in het Museum voor Romacultuur in Brno / Tsjechië in 2015. In de Roma-wijk van Brno maakte hij tevens als ‘artist in residence’ portretten van lokale muzikanten en een wandschildering waarvoor jong en oud model stond. Hetzelfde deed hij in 2016 in Zambia in de werk-gemeenschap Katete in opdracht van het plaatselijke ziekenhuis.

In de afgelopen stille en stationaire COVID periode spitte Ron, op zoek naar onderwerpen, zijn archief door en vond schetsen en foto’s van de ‘modellen’ terug en werkte die uit met houtskool. Hierna, in 2022/2023, organiseerde Ron een reizende tentoonstelling over 7 Moeders en 7 Dochters, met 14 levensgrote houtskooltekeningen. Hierbij hoort het boek Moeders en Dochters.

Ron had in 2022/2023 overzichtstentoonstellingen met als titel ‘Ron 70’ in de Lawei (Drachten) en in de Synagoge (Groningen). In Forma Aktua toont Ron werk uit de afgelopen tien jaar. Het meeste werk is in grijstinten, een aantal bevat een beetje kleur.

Karel Buskes (1962) : Elk besef begint met aandacht

De monochromen die ik in deze expositie laat zien zou ik willen onderverdelen in drie categorieën.

  • In de eerste plaats zijn er de studies. Die zijn naar directe waarneming, ter plekke gemaakt met materiaal dat zich daar goed voor leent; potlood, houtskool of bister, een pigment dat wordt gewonnen uit de bast van walnoten.
  • De grotere houtskool tekeningen zijn niet naar directe waarneming, maar gecomponeerd in het atelier. In de mensfiguren wil ik de mens letterlijk op de huid zitten, waarbij de menselijke huid wordt vertaald naar de huid van de tekening.
  • Tenslotte zijn er de landschappen die monochroom of met minimale kleur zijn gecomponeerd. De bossen die het onderwerp zijn in deze schilderijen zijn de plekken in de natuur die mij voeden in al hun eenvoud. Ze vertegenwoordigen een bron die voelt als constant en onaantastbaar, maar helaas is de vanzelfsprekendheid daarvan in gevaar. Daarover maak ik mij zorgen. Door in zekere zin fluisterend te schilderen hoop ik juist te verleiden tot aandacht. Want elk besef begint met aandacht.

Karel studeerde aan Academie Minerva in Groningen. Hij geeft les aan Kunstacademie ArtEz. Sinds 1996 heeft hij tientallen exposities gegeven in binnen-en buitenland en won hij voor zijn werk diverse prijzen. Tekenen en schilderen hoort al bij hem zolang hij het zich kan herinneren.

Maja van Berkestijn: Als een ware virtuoos boetseert zij haar beelden

Ze hanteert een heel eigen stijl om haar beelden te laten spreken. Uitdrukkingen, bewegingen en gedragingen van de mens vormen meestal haar aanleiding tot het maken van een beeld. Als een ware virtuoos, met een ogenschijnlijk groot gemak, boetseert zij haar beelden in ruige expressieve lijnen en vlakken.

Maja is geen beeldhouwster van details, maar houdt van expressieve gebaren. Haar beelden hebben dan ook een sterk schetsmatig karakter. Haar modellen zijn als een alleszeggende trefzekere impressie van een welbepaald moment. Mensfiguren die je raken en ontroeren doordat zij hun karakter weten bloot te leggen en vertederende dierfiguren. De bronzen karakters voelen als natuurlijk, goed en vertrouwd, alsof ze er altijd al zijn geweest.

Maja volgde haar opleiding aan de Klassieke Academie te Groningen. Ze woont en werkt in Groningen. Enkele galeries waar ze de laatste jaren exposeerde: Galerie Pictura (Groningen) De Haagse Kunstkring, de Buitenplaats (Eelde), het UMCG, Galerie Paterswolde en Forma Aktua (Groningen). Maja was van 2014 tot 2016 lid van de expositiecommissie en daarna tot 2018 voorzitter van Forma Aktua.

——-

De foto’s van de opening zijn enige tijd hier te zien

Op 14 februari zal Ron Glasbeek in de galerie een portret tekenen van onze vrijwilliger Ton Meijer.Tijd: van twee tot vier uur ’s middags.

Bezoekers zijn van harte welkom.