Hannibal bokaal

Slotmanifestatie Hannibal bokaal was een succes!

Zondag 29 mei was de prijsuitreiking van de Hannibal Bokaal en de Publieksprijs in Galerie Forma Aktua.  Satja Jurc Blagovič mocht de prijs, uitgereikt door de vakjury, in ontvangst nemen. Deze bestaat uit de Bokaal plus een mooie geldprijs voor deze jonge kunstenaar. Roos Vink kreeg de meeste stemmen van de publieksjury en won daarmee de publieksprijs : zij mag de koppermaandagprent van 2023 ontwerpen. De overige kandidaten; Marijke Kramer en Lieve van Meegen, waar ook zeker belangstelling voor was, gaan net als de anderen zeker voort in hun ontwikkeling.

Het was een goedbezochte slotmanifestatie met meer dan 100 belangstellenden en prachtige live muziek van Vincent Grit, Marco Kerver en Jaap de Vries.

De Vakjury bestond uit:

Mariëtta Jansen: Directeur museum De Buitenplaats

Eric Bos: Beeldend kunstenaar, schrijver, dichter, kunstjournalist

Han Steenbruggen: Directeur Museum Belvédère

Gerke van Dam: Waarnemend voorzitter bestuur Forma Aktua

John Versteege: Voorzitter expositiecommissie Forma Aktua

Foto’s door Luc Veenstra

Meer foto’s zien? Klik hier

Exposanten en Jury

Exposanten en Juryleden

Satja

Satja Jurc Blagovic

Roos Vink

Roos Vink

Uitslag eerste fase Hannibal Competitie

De vakjury van de Hannibal competitie heeft in 2021 drie exposanten uitgekozen. Zij zullen doorgaan in fase 2 van de Competitie. Daarnaast heeft de publieksjury ook een winnaar opgeleverd. De vier winnaars krijgen ieder een werkopdracht. Nu zijn deze werken te zien op de slotexpositie. Daar zal dan ook de winnaar van de Hannibal Bokaal bekend gemaakt worden.

De drie exposanten gekozen door de vakjury zijn: Lieve van MeegenMarijke Klamer en Satja Jurc Blagovič. De winnaar van de publieksjury is : Roos Vink.

GALERIE FORMA AKTUA GEEFT JONG TALENT DE RUIMTE

Galerie Forma Aktua heeft 12 jonge talentvolle kunstenaars de gelegenheid gegeven hun werk aan het Gronings kunstminnend publiek te presenteren. Dat gebeurde in het kader van een wedstrijd: de Hannibal-competitie. De galerie heeft deze competitie uitgeschreven onder alle jonge  kunstenaars in het Noorden van het land. Uit het grote aantal deelnemers heeft een onafhankelijke jury 12 talenten gekozen. De galerie is hun van 27 april tot en met 23 mei kosteloos ter beschikking gesteld.

Daarmee is de Hannibal-competitie nog niet beëindigd. Uit de twaalf uitverkorenen heeft de jury 3 deelnemers aangewezen, die dit jaar verder strijden om de hoofdprijs. De competitie wordt afgesloten met een expositie van de “drie talenten” aan het eind van het jaar in de galerie met de uitreiking van de Hannibal-bokaal en een geldprijs van 2000 euro aan de winnaar.

De galerie heeft de competitie uitgeschreven omdat het dit jaar 35 jaar geleden is dat haar oprichter, Henri de Wolf, die door zijn vrienden Hannibal genoemd werd, overleden is. Maar het bestuur van de galerie denkt er sterk over om de competitie jaarlijks terug te laten keren. Jonge kunstenaars hebben het vaak moeilijk om naamsbekendheid te krijgen en galeries voor hun werk te interesseren en een competitie kan ze een duwtje in de rug geven.

De twaalf uitverkoren exposanten waren:

Kamilė Česnavičiūtė, Lieve van Meegen, Roos Vink, Nadine Touré, Monika Balu, Rueben Millenaar,  Jakob Satja Jurc Blagovič, Marijke Klamer, Sarah Pannekoek, Cornalijn Ramaker, Luna Stukkien en Carmen Berkel.

De jury bestaat uit:

Theo Butterhof, voorzitter bestuur Forma Aktua

John Versteege, voorzitter expositiecommissie Forma Aktua

Mariëtta Jansen, directeur museum De Buitenplaats

Eric Bos, beeldend kunstenaar, schrijver, dichter, kunstjournalist

Han Steenbruggen, directeur Museum Belvédère

Het secretariaat van de jury berust bij Barbara Vonk.

De competitie kon mede worden gerealiseerd door steun van het Beringer Hazewinkel Fonds.

X