Geschiedenis

Forma Aktua is één van de oudste galerieën van de stad Groningen. In 1973 werd de galerie opgericht als kunstenaarscollectief, zonder eigen galerieruimte, en in 1983 gerealiseerd. 

Oprichter Henri de Wolf (1938-1986), door zijn vrienden ‘Hannibal’ genoemd, wilde een club van kunstenaars met een eigen ‘Huis van de Kunst’. Het moest een toonaangevend centrum worden, en het werd dan ook een actiecentrum voor kunstenaars, kunstliefhebbers met idealen op politiek gebied en anderszins. Hij bracht kunstenaars en kunstliefhebbers bijeen en wilde dat het ‘de pan uitswingde’. Muziek is en was onlosmakelijk verbonden met Forma Aktua, bij de openingen ontbrak nooit de jazzmuziek en de borrel!

In 1980 is tegenover de galerie de door Henri de Wolf ontworpen vlag geplaatst. Sinds 1996 zit Forma Aktua in het huidige pand: Nieuwstad 10 te Groningen. Vele beroemde kunstenaars exposeerden hier, onder andere Lucebert (schilder en jazzliefhebber). Jo van Dijk, Martin Tissing, als ook nestoren Sieb van den Berg en Jan van der Zee. (Ploeg schilders)

Het 40-jarig jublieum is in 2021/2022 gevierd met de Hannibal-competitie. Hierbij streden twaalf jonge kunstenaars onder de 30 jaar om de ‘Hannibal Bokaal’, als eerbetoon aan de oprichter van Forma Aktua. De prijs van de vakjury ging naar Satja Jurc Blagovic, en van de Publieksjury naar Roos Vink. Het was een spannende competitie voor de deelnemers.

Nog steeds openen we nieuwe exposities bij Forma Aktua met een speech over de exposanten, een drankje en een hapje en met muziek! Welkom!