Olga Wiese, Trudy Kramer, Patricia Suer, Wim Jonkman

Olga Wiese: ‘Never a dull Moment’.

Olga Wiese (Middelburg,1944) werkt sinds 1962 als beeldend kunstenaar. Behalve schilder is ze ook een geweldig tekenaar, graficus en illustrator. Wellicht kan beter gezegd worden dat zij ‘speelt’, gezien haar hang naar ‘uit haar hoofd schilderen’ van fantasierijke schepsels in het door Wiese zelf verbeelde universum.

Haar oeuvre bestaat onder meer uit indrukwekkende series, zoals My Family, Parallel Universe, Orinoco Days, Portraits of Buildings, People Next Door, Exotics en het Rijk der Kneuzen. Daarnaast heeft ze in de loop der jaren diverse zalen, wachtkamers, interieurs en cafés mogen opfleuren, waarvan een groot deel in de binnenstad van Groningen.

De werkwijze in de figuratieve kunst bestaat uit een aantal stromingen: ‘Naar de natuur’ ( stilleven landschap model), ‘Fotorealisme’ ( foto als hulpmiddel), ‘Uit het hoofd’ en ‘Fantasie & nieuwe werkelijkheid’. Het is duidelijk dat Olga bij de laatste categorie hoort. De voorstelling ontstaat en verandert gaandeweg. Verhaal, compositie en penseelwerk dienen voortdurend op elkaar afgestemd te worden, momenten van verslapping dwingen later tot ingewikkelde herstelwerkzaamheden. Alle ballen gelijktijdig in de lucht houden is de grootste uitdaging. ‘Never a dull moment’.

Olga heeft veel van de wereld gezien, daarnaast is haar lijst van exposities zeer lang te noemen, onder meer in het Gronings Museum, de Gasunie in Groningen, de Buitenplaats in Eelde, de Synagoge in Groningen, Museum Oldenburg, Historisch museum te Amsterdam en het Drents museum. In meerdere musea is haar werk aan de collectie toegevoegd.

Trudy Kramer: ‘De vele gezichten van het leven’

Trudy Kramer (Buitenpost,1959), is een veelzijdig realistisch kunstenaar. Haar werk bestaat uit vele facetten, van figuratieve schilderkunst tot boekillustraties. Haar beeldende werk in aquarel, potlood en olieverf omvat veelal portretten van dieren en objecten, maar ook van kunstenaars, schrijvers en markante personen binnen de cultuursector van het Noorden. Kramers liefde voor de kunst en literatuur van het Noorden is terug te zien in haar beeldende creaties die een ontwapenende menselijkheid tonen. Zo heeft ze portretten gemaakt van Groningse schrijvers, zoals Jellema en Rutger Kopland, en kunstenaars zoals Wout Muller en Matthijs Röling.

Zij waren allen lid van dezelfde kunstenaarsclub (de Fuji Art Association). Samen met haar partner Ger Siks organiseerde ze van 2001 tot 2013 het tweejaarlijks literair festival ‘Schrijvers om de Noord’ op Schiermonnikoog. Het literair museum in den Haag bezit tien schrijversportretten van haar hand. Van 1977 tot 1985 studeerde  Kramer Vrije Schilderkunst aan de Academie Minerva, waar ze les kreeg van Folkert Haanstra Jr. en Ger Siks. Hier doceert ze sinds 1989.

Wim Jonkman: ‘Omarm het raadsel’

Wim Jonkman (Winterswijk,1947) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Vervolgens heeft hij langere tijd gewoond en gewerkt in Parijs, waar hij zich specialiseerde in kleurenlithografie en gevraagd werd om een kunstatelier op te richten in de Cité Internationale des Arts. Jonkman leidde deze werkplaats, die ruimte gaf aan talenten en fungeerde als een broedplaats voor creativiteit voor kunstenaars uit alle delen van de wereld, van 1976 tot 1979.  Na deze bewogen tijd heeft Jonkman zich, op verzoek van Academie Minerva, gevestigd in het Hoge Noorden van Nederland. Hier werkte hij als docent lithografie. De steendrukken van Wim Jonkman kenmerken zich door een verhalende beeldtaal met een hang naar de constructie. Een beeldend steekspel van wegduwen en verbinden binnen een meervoudig perspectief, waardoor zijn werk voor meerdere uitleg vatbaar wordt. Zijn motto luidt: ‘Omarm het raadsel’. De aanschouwer wordt geacht zelf keuzes te maken uit de discontinue beeldlagen om zich te verhouden tot datgene waarnaar hij/zij kijkt. De steendruk is voor Wim dé techniek bij uitstek om vorm te geven aan zijn grafische concepten. De ontelbare expressieve mogelijkheden en het artistieke avontuur, gekoppeld aan de strenge litho-wetten, doen de rest.

Patricia Suer: ‘IJzersterke Poëtische Fantasie’

Patricia is een veelzijdig autodidact en maakt al 40 jaar fantasievolle figuren, beelden en attributen van ijzer en brons. Vele jaren speelde zij (solo) figuratieve beeldende theatervoorstellingen waarbij de ijzeren objecten als decor en als personages fungeren. Vanwege de groeiende belangstelling voor haar beelden begon ze de veelal nog  ‘in gebruik zijnde’ ijzeren maskers, dieren en andere objecten te exposeren. Na de corona pandemie is ze zich gaan richten op het maken van beelden en andere objecten die in brons worden gegoten en die soms nog een relatie hadden met haar theatervoorstellingen. Zo is zij te zien geweest in het Mobiele Theaterproject (2011) en in museum de Buitenplaats tijdens de expositie ‘Het Rijk der Kneuzen’ van Olga Wiese.  Haar werk is tevens te zien in de Burcht te Wedde en Geldrop, waar een heel ijzeren kroonluchter met vogels hangt, en in  Geldrop staan op een rotonde 5 ijzeren schapen van haar hand. Kortom, een veelzijdig en productief kunstenaar in woord en beeld.

Info expositie:

  • Periode                      van 01-05  t/m 02-06-2024
  • Opening expositie      05-05- 2024 om 16.00 uur

Patricia Suer verzorgt een kort optreden.

Gizou van Unen: piano

De foto’s die Henk heeft gemaakt van de opening zijn enige tijd hier te zien.